Genel Merkezi Çorum ve kısa adı DATEM olan Doğru Amaçlarla Toplumsal Entegrasyon Derneği tarafından “Doğru araç ve amaçlarla toplumsal uyum projesi” çerçevesince “aile ve toplum ekseninde gençlik üzerine yenilikçi fikirler”konulu çalıştay düzenledi.
Aşiyan Cafe aile çay bahçesinde gerçekleştirilen Çalıştaya; Genel Başkan Mustafa Atasoy’un, Datem Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Necati Çağdaş, Sivil Toplum İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak, Sosyal İşler Etüt Ve Projeler Müdürü Seyfettin Zengin, İç Anadolu Gençlik Ve Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Bekir Bolat, Milli Takımlar Kickboks Antrenör Hocası Aydın Fırat, Kader Başkanı Bekir Şahin, Çorumspor Altyapı Yöneticilerinden Talip Lambacı, Rehber Eğitimci Zekeriya Kuyumcu ve dernek yönetimi katıldı.
Pandemi dolayısıyla katılımın sınırlı tutulduğu toplantıda Genel Başkan Mustafa Atasoy sözlerine öncelikle katılımcıları selamlayarak ve teşekkür ederek başladı.
Gençlerin toplumları her alanda dinamik olmaya iten heyecanlı bir ruha sahip olduklarını dile getiren Atasoy, “Yaşadığımız çağın ve içinde bulunduğumuz coğrafyanın aynı zamanda seküler dünyanın gençlerimizi kontrol edilemeyen bir dezenformasyona sürüklediğini bununla birlikte kültüründen, inanç ve ahlaki geleneklerinden şuursuzca uzaklaştırıldı” dedi.
“Bu bağlamda aile fertleri arasında baba ve anne toplumsal kültürümüzde büyükler olarak tabir ettiğimiz düşünce ve fikir misyonu taşıyan aynı zamanda yaşam formalarımıza bilgilerini aşılayan öncü şahsiyetlerimize önemli görevler düşmektedir” diyen Atasoy, “Gençleri sokağa bırakan veya modern popüler yaşamın getirileri nedeniyle bırakmak zorunda kalan üzerlerindeki sorumluluk duygusundan sıyrılıp gençleri ilgisiz ve sevgisiz bırakıp güven ve ilgi arayışlarına iten aileler onlaraaslında nasıl bir gelecek hazırladıklarını hem toplumumuza hem de kendi öz anlayışlarına bilinç dışı olarak kabul ettirebilmektedirler. Günlük yaşantımız içerisinde hiç bitmeksizin devam eden; çalışma hayatımız, toplumsal refleks hareketi olarak çeşitli koşturmacalarımız aile efradındaki büyükler olarak gençlerle hemhal olamayışımıza sebep olmakta, onlarla gerektirdiği zaman ölçüsünde ilgi ve alaka kuramayarak sevgi ve değer gibi içsel bağlarımızdan uzaklaşmalarına sebep olmaktayız. Gerçek şu ki bizler toplumumuzu batı hegemonyasına özümsetmek üzere kişiliklerimizin kimliksizleşmesine izin verir hale geldik. Bu durum çok acı ve vahimdir. Batı toplumlarına benzeyerek aile yapımızı batı toplumlarımıza benzettiğimiz için gençlerimizi kaybediyoruz fikir üretmeyen oturduğu zaman birbirini anlayacak bir modelden kalıp bir model haline geçtik. Gençlerle olan bu uzaklığı yakın bir hale getirmek lazım, onlarla beraber onların heyecanlı olduğu yönlerdesportif aktiviteleri birlikte gerçekleştirmeli,zihinlerini düşüncelerini boşluk kaygılarına ve sokak kültürüne teslim etmemeliyiz. Tabi ki onlarla aynı davranarak çocuklaşarak değil onların yanında onları anlamak için çaba harcayarak maddi ve manevi çabalar harcayarak anlamalıyız. Gençlerin yanında olabilmek için herkesin taşın altına elini koyması doğru araç ve amaçlarla gelecek neslimizin dizaynında üstümüze düşenden daha fazlasını yapmalıyız” şeklinde konuştu.
Sivil Toplum İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak, yenilikçi fikirler konulu toplantı çalıştayı kapsamındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti; “Doğru araç ve amaçlarla Toplumsal Uyum” projesinin Yenilikçi fikirlerÇalıştayına katılan arkadaşlarımıza teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.Ailelerinden görmedikleri sevgi ve ilgiyi arkadaş çevresinde veya sokaklarda arayan gençler, zamanla uyuşturucu ya da kapkaç gibi olaylara karıştıklarını görüyoruz. Bayrak, toplumumuzda ailelerin özellikle ergenlik çağındaki yetişkinlere karşı daha dikkatli davranmalarını nasıl sağlaya biliriz bu konu üzerinde biraz kafa yormamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.Anne – baba kaynaklı hataların günümüzde yaygın olduğunu söyleyen Bayrak, “Maalesef aileler yaptıklarının hata olduğunun farkına varmıyorlar. Genelde akıl verme yöntemiyle problemler çözme yoluna gidildiği için bir süre sonrada çocuklar bu uyarıları dikkate almıyor. Şiddet ve baskı gören çocuklar da zamanla yüzünü sokağa, ya da arkadaş çevresine çeviriyor” dedi.
Bu konuda bazı tavsiyelerde bulunan Bayrak,“Çocuklarıyla ilişkilerini güncel tutsunlar. Televizyona ayırdıkları vaktin çok az bir kısmını çocuklarına ayırıp onları dinleseler, konuşsalar, onları hemen yargılamadan birlikte sorunların çözümü için mücadele etseler, hiçbir sorunlu çocuk kalmaz diye düşünüyorum. “Tabi ki bizde STK’lar arayıcılığa ile konuyu gündemde tutacak çeşitli etkinliklerle desteklememiz gerekir. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını temenni ederim” diye konuştu.
Sosyal İşler Etüt Projeler Müdürü Seyfettin Zengin, konuşmasında birey kelimesinin kişiyi nesneleştirdiği için bunun yerine kişi kelimesi kullanılması gerektiğini söyledi.
Batı kültürünü aşmak için gelenek-göreneklerimizle ilgili alternatif kültürler oluşturulması gerektiğini belirten Zengin, “Aslında İslam kültürü de zaten bunun bir örneğidir. Ancak son 100 yıldır Eğitim ve Öğretimde yaptığımız yanlışlarla birlikte ihmallerden dolayı kendi kültürümüzü oluşturmakta geri kaldık ve bunu unuttuk” dedi.Sporun gençlerin çok rağbet gösterdiği bir alan olduğuna vurgu yapan Zengin, “Gençlerimizi çeşitli spor etkinlikleriyle bu alanda değerlendirmeye çok uygun. Şehir hayatının dışına çıkmak için en doğru yol doğaya sığınmaktır, varlığımızı bu gibi alanlara taşımak insanın kendisiyle tekrar yüzleşmesine imkan sağlar öyle ki pandemi süreci bizlere bunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.
İç Anadolu Gençlik ve Spor Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Bekir Bolat, “Çalıştayımıza katılan arkadaşlarımız ve STK’larımız bu konuda sorunları ve yapılması gerekenleri söylüyor. Ancak bir öz eleştiri olarak sadece sivil toplum kuruluşları bir araya geliyoruz, konuşuyoruz sonrada hep birlikte ayrılıyoruz. Çalışma sahasında maalesef göremiyoruz. Ben gençlerimizin içerisindeyim süslü laflar etmeye gerek yok eğer bir şeyler yapmaya çalışacaksak gençlerin içine girmeliyiz. Belediyenin çok güzel imkânları var, salonları var diyorlar; hepsi boş, işe yaramaz. Eğer gençlerle oturup konuşup hayatını değiştiremiyorsak ne işe yarar” dedi.
“Bu çalıştayımızın amacı gençlere faydalı olmaksa yapmamız gereken sokaklardaki çocuklarımızı, gençlerimizle yeterince birebir ilgilenmeliyiz” diyen Bolat,“Salon sporlarında biz bunları kısmen imkânlarımız dâhilinde yapıyoruz. Çorum’da Mili Eğitim müdürlüğü ve Okul müdürleriyle konuşalım, sığınakları spor salonlarına dönüştürelim. Okulların spor salonlarını, seminer salonlarını aktif kullanalım. Başarılı sporcular yetiştirelim demiyorum, çocuk zaten kendini yetiştiriyor. Biz onları topluma kazandıralım diyoruz. Matematiksel olarak bakın yerel yönetimlerde en çok milli sporcu veren bizleriz” şeklinde konuştu.
Milli Takımlar Kick Boks Antrenör Hocası Aydın Fırat, “İlk -orta ve Lise okul öğrencilerini güvenli kan tedariğinin sağlık açısından önemi konusunda bilgilendirerek, onların gelecekte gönüllü ve düzenli kan bağışçıları olmalarını sağlamayı hedeflenmesini sağlamamız gerekir. Kızılay’la ortak bir çalışma yapılmasını öneriyorum arkadaşlar .Bu sayede, en güvenli kan bağışı tipi olan, gönüllü ve ücretsiz kan bağışları ile düzenli kan tedariki sağlanacaktır” dedi.
Kanserle Yaşam Derneği Başkanı Bekir Şahin, “Anne-Baba kanser olup anne babası hayatta olup yetim kalan çocuklarımız ve gençlerimiz var. Çocuklarına yeterince zaman ayıramıyorlar. Çünkü aylarca bilfiil hastane de yatıyorlar.Bu ailelerin Gençlerine,çocuklarına yakından temasla hastanede yatan anne ve babalarını ziyaret ederek yanlarında olduğumuzu göstererek,gönüllerini kazana biliriz .Birde bu arkadaşlarımızla birlikte ayda bir tiyatro, sinema, gezi gibi hafta sonu etkinliklerle de birlikte değerlendirilebiliriz. Benim önerim budur” diye konuştu.
Gençlerdeki en büyük sorunun her şeyi hazır bulmalarından kaynaklandığını kaydeden Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Eğitimci Zekeriya Kuyumcu, “Alışverişi bile internetten yapıyoruz. Her şeyi hazıra alıştırmamıza gerek yok emeği öğretmeliyiz. Sentetik saha yok, alt yapı yok diyoruz; biz toprak sahalarda çok oynadık. İnternetten isteyince her şeyin geldiğini zannediyor çoğu, çocuk onun nasıl geldiği emeği,alınterini bilmelidir. Bizim emeğin değerini alın terini bilen nesiller yetiştirmemiz lazım arkadaşlar. Her okulun bir spor salonu olmalıdır bende bu fikirdeyim.Bende diyorum ki her okulun aynı zamanda bir sera bahçesi olsun; çocuk bitkilerin, meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini görsünler istiyorum…Okulda öğretmen ve öğrenciler, birlikte okulun bahçesinde organik sebze ve meyve yetiştirsinler. Öğrenciler, yetiştirdikleri meyveleri dalından koparak taze taze yemenin keyfini yaşasınlar. Evde önlerine herşeyi hazır getirmeyelim. Balık tutmayı öğretelim. Modern eğitimle ne kadar bilinçsiz birey yetiştireceğizifadesini kullandı. Benim önerim Tarım atölyesi kuralım her okula” dedi.
Datem Mütvelli Heyeti Başkanı Mustafa Necati Çağdaş, açılış konuşmasında davet edilen misafirleri ve katılımcılara tanıttı. Milli yamaç paraşütçülerinin Çorum’un İlçesi, Bayat’ ta bulunmasından memnuniyet duyduğunu, basında çıkan haberlerin öneminin kayda değer olduğunu, bu tür spor etkinliklerinin içinde yamaç paraşütçülüğünün de yapılabileceğini ifade etti.
Datem Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Çiftbaş, “Çalıştaya katılan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Allah işimizi rast getirsin” dedi.
Çorum Spor Alt yapı yöneticisi Talip Lambacı, Çalıştayın hayırlara vesile olmasını dileyerek, katılımcılara teşekkür etti.