Her yıl 4 binin üzerinde öğrenci, üniversitelerin Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oluyor.
Ancak bu mezunların bugün çoğu işsiz ve devletten, özellikle de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kadro ve atama bekliyor.
KPSS sonucu yapılan atamalarda kamu kuruluşlarında yeterince kontenjan ayrılmadığını ve gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bakanlıkta istihdamının neredeyse sembolik denilecek oranda olduğunu belirten Gıda Mühendisleri “Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi bir an önce hayata geçirilmelidir” dediler.
Bu zamana kadar atamalarla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmaması işsiz ve atama bekleyen Gıda Mühendislerini ümitsizliğe sevk ediyor. Seslerini duyuramamaktan şikayetçi olan Gıda Mühendisleri, mail yoluyla ve sosyal medya kanallarıyla içinde bulundukları durumu açıklama gayretindeler.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) branş sıralamasında gıda mühendislerinin başarısının açık bir şekilde göze çarptığını açıklayan Gıda Mühendisleri, buna rağmen atamalarda haksızlık yapıldığını savundu.
Gıda mühendisi bir grup okurumuzdan mail yoluyla bize ulaşan açıklamada, “Gıdanın mühendisliği olmaz diyenlere inat mesleğimizi savunacağız” dediler.
Yeteri kadar gıda mühendisi istihdam edilmediği için pek çok gıdanın hileli ve sağlıksız şekilde üretildiğini, koyulan yasaklara karşın üreticilerin yeni yöntemlere başvurarak bu yasakları delme yoluna gidebildiğini ifade ettiler.
“Basında yer alan gıda zehirlenmeleri ve gıda terör olaylarının günden güne arttığı, denetimsiz işletmeler ve merdiven altı gıda üretim yerlerinin hala varlığını sürdürdüğü bir ülkede bunlara dur diyebilecek binlerce iş bekleyen Gıda Mühendisi varken neden hala yok sayılıyoruz?” sorusunun sorulduğu açıklamada şunlar kaydediliyor:
“Amacımız halkı korkutmak değildir, yeterli sayıda gıda mühendisi istihdam edilmediğinde gerekli denetimlerin yapılamayacağına dikkati çekmek istiyoruz.
Hepimiz Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden mezun olduk ve KPSS’de yüksek puanlar aldık. Ancak ne diplomalarımız ne de aldığımız yüksek puanlar alım olmadıkça bir işe yaramıyor… Gıda Mühendisleri olarak bizler hem usulsüz üretimi önleyebilir hem de ülkemizde üretilen gıdaların kalitesini arttırabiliriz. Ancak gıdada denetimin sağlanabilmesi için denetimde Gıda Mühendisinin çalışması şarttır. Bizler bugüne kadar çok mağdur olduk ve artık bu mağduriyete son verilmesi için kadro istiyoruz.”
Atama Bekleyen Gıda Mühendisleri, Tarım ve Gıda Bakanlığı bünyesinde çalışan Gıda Mühendisi sayısının azlığına dikkat çekerek atama talebinde bulunuyorlar.
Yıllarca büyük umutlarla okuyan, ancak ne özel sektörde, ne de devlette iş imkanı bulamadıklarını belirten gıda mühendisleri, devlette istihdam edilmelerinin kayıp olmayacağını ve halk için sağlık anlamına geleceğini ifade ettiler.