Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Başkanı Eyyüp Elmalı Çorum Ziraat Odasını ziyaret etti.
Elmalı, Çorum Ziraat Odası Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı.
Toplantıda 2021 yılında bölgede yağışların az olmasından dolayı meydana gelen kuraklık afeti ele alındı.
Yapılan toplantı hakkında açıklamalarda bulunan Çorum Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu
Adına
Başkan Mehmet Sayan, Çorum’da beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle tarımsal alanda ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi.
“Çiftçiyi Pandemiden Sonra Şimdi de Kuraklık Vurdu”
Türkiye genelinde ve Çorum’da yaşanan kuraklığa dikkat çeken Sayan, kuraklığın had safhada yaşandığı bu dönemde suya ayrı bir başlık açılması ve su ile ilgili tüm yatırımların öne alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Çorum çiftçisinin pandeminin yanında kuraklıkla da mücadele ettiğini dile getiren Sayan, çiftçilerin her yıl olduğu gibi bu sene de zor şartlar altında arazilerini ekerek üretime devam ettiği açıklandı.
Türkiye’nin ciddi bir şekilde kuraklıkla karşı karşıya olduğu belirtilen Sayan “Bu yıl üretim sezonumuz her zamankinden çok zor geçiyor. Tüm dünyanın ve ülkemizin yaşadığı pandemi sürecinde bir gün olsun, işlerimizi aksatmadan, tüm zor şartlara rağmen üretime devam ettik. Geçtiğimiz aylarda fahiş gübre ve ilaç artışları ile mücadele eden çiftçilerimiz bugün de iklimsel kuraklıkla mücadele etmektedir. İlimizde arpa üreticisi % 80, buğday üreticiside % 50-90 zarar görmüştür” dedi.
Toplantıda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 7 Mayıs’ta Nisan ayına ilişkin hazırladığı kuraklık raporununda ele alındığını kaydeden Sayan, “Bu raporda Çorum için Nisan yağışlarının yetersiz olduğu belirtiliyor. Genel Müdürlüğün kuraklık haritası da son derece çarpıcı, bu da tarımda çok önemli verim kaybının yaşanacağı anlamına geliyor. Ekim- Nisan ayları arasında yağışlar, geçen yıla oranla 18,6 azaldı. Bu durum, özellikle buğday ve arpa gibi hububat üretimini olumsuz etkilemiştir” diye konuştu.
Çiftçilerin hava şartlarından olumsuz etkilendiğini kaydeden Sayan, “İklimsel kuraklık sebebiyle ilimizin yeterli yağış alamaması, geçtiğimiz haftalarda sıcaklığın sıfırın altına düşmesi sebebiyle, ürünlerimiz büyük zarar gördü. Buğdayımız, arpamız bitti. Diğer ürünlerimiz gelişimini tamamlayamadı. Meyve ağaçlarımız büyük zarar gördü. Çok büyük kuraklıkla karşı karşıyayız. Allah çiftçilerimizin yardımcısı olsun” dedi.
Çorum Ziraat Odaları olarak ilimizde yaşanan kuraklık sebebiyle konuyu Genel Merkezine, TZOB ve ilgili birimlere ilettiklerini hatırlatan Sayan, ” İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve TMO ile irtibat halindeyiz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne kuraklık dilekçemizi verdik. Konu hakkında tüm muhtarlarımızı uyararak kuraklık dilekçelerini vermelerini talep ettik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli ilimizde kuraklık hasar tespit çalışmalarını başlattık” şeklinde konuştu.
Kuraklık nedeniyle üretim maliyetlerinin arttığını işaret eden Sayan, “Bunu sağlamak için sektörün başlıca sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Çiftçilik faaliyeti çok maliyetli bir iştir. Tohum ilaç gübre ve mazot masrafı derken yüksek meblağlar harcadık. Bu maliyeti karşılayabilmek için çiftçilerimiz borçla, kredi kartı, kredi ile tohumunu, ilacını, gübresini aldı. Çiftçilerimizin çiftçilikten başka geliri yoktur. Yapmış olduğumuz harcamaların ödemeleri yaklaşıyor* dedi.
” Çiftçilerimizin vadesi gelen borçlarını bu yaşanılan kuraklık sebebiyle ödemesi mümkün değildir” diyen Sayan, “Çiftçilerimizin özellikle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının faizsiz şekilde ertelenmesi gerekmektedir. Özel bankalardan çekilen Tarımsal kredilerinde yapılandırılması gerekmektedir. Bu sene pandemiden dolayı üretimin azalması, girdilerin yüksek olması, Kuraklıktan dolayı yaşanan rekolte kaybı sonucunda zor günler geçiren çiftçilerimize nakdi destek verilmesi ve borçlarının ertelenmesi konusunda yoğun çaba sarf eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Ş.Şemsi Bayraktar’a teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.