Çorum Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, biçerdöverlerin kontrollerine ilişkin bir açıklama yaptı.
Orhan Sarı yaptığı açıklamada,” İnsanın beslenmesinde en önemli temel gıdanın tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler olduğu herkesin malumudur. Birim alandan elde edilen tahıl üretiminin artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir” dedi.
Sarı, “Hasat olgunluğuna erişen ürün zamanında ve iyi ayarlanmış biçerdöverlerle tekniğine uygun bir şekilde hasat edilmelidir. İşte bu aşamada İl Müdürlüğü olarak İlimizde hasat sezonun başlamasıyla biçerdöver kontrollerine tüm imkanlarımızı daha da artırarak Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı’ doğrultusunda hazırlanan Valilik makamının 2022/1 No’lu tebliğleri gereği hasat dönemi boyunca biçerdöver kontrolleri İl genelinde 81 teknik elemanla 17 ekip oluşturarak biçerdöverlerin arazide sürekli kontrolleri hasat sezonu boyunca hafta içi ve hafta sonu durmaksızın devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
İl Müdürü Orhan Sarı, “Dane ve sap kaybı milli bir kayıptır. Biçerdöver operatörleri dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları gerekmektedir. Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını bol bereketli olarak almaya başladığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz. İlimiz merkezde çiftçilerimiz dane-sap kayıpları ile ilgili şikayetlerini 0364-213 83 26 dahili 1031 hattından biçerdöver il koordinatörümüze iletebilirler. Unutmayalım ki dane kayıplarında biçerdöverciler kadar tarla sahipleri de sorumludurlar. Bakanlığımızın kontrol çalışması yapan teknik elemanlarına dane kaybı önlenmesi konusunda yardımcı olunması gerekmektedir. Kontrollerimiz esnasında Çiftçilere teknik personellerimizce çiftçilerin kendi basit yapabilecekleri dane kayıp oran kontrolleri de bir eğitim çalışması halinde sahada yerinde uygulamalı gösterilmektedir” dedi.
Orhan Sarı, “Bir üretim sezonunda alın teri ve emek harcayarak yetiştirdiğiniz ürününüze sahip çıkınız ve yaptığınız emeği küçümsemeyiniz. Biçerdöver sahibi ve operatörlerinin art niyet olmasa bile hububat hasadı sırasında dane kayıplarına sebebiyet vermelerine göz yummayınız emeğimizin karşılığını aldığımız bu günlerde mutlaka ürünlerimiz hasat edilirken arazilerinizin başında olmalısınız ilk kontrollerimizi kesinlikle Çiftçiler olarak kendimiz yapmalıyız bir teknik hata varsa döküm oluyorsa anında yerinde operatöre gerekli uyarıyı yaparak müdahale etmeliyiz emeğimizi koruyalım uyarısını yaparak 2022 yılının İlimiz için bol bereketli bir yıl olduğunu Arpa hasadı için ilimizde % 70 oranında Buğday da ise % 40 oranında tamamlandığını, verimlerin Kıraç arazilerimizde 300 – 500 kg arasında Sulu arazilerimizde ise 400 – 850 kg arasında bakım şartlarına göre değişkenlik gösterdiğini belirterek ‘’Ürününüz daha da bol, kazancınız bereketli olsun” ifadelerini kullandı.