Kanserle Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bekir Şahin, 01- 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalı Ayı nedeniyle dernek üyelerine gıda kolisi dağıttıklarını söyledi.
Herkesin farklı şekillerde de olsa hayatına dahil olan, çağın vebası olarak nitelenen kanser hastalığının büyük mücadeleler ve maliyet getirdiğine dikkat çeken Şahin, “Bağışçılarımızdan Rabbim razı olsun, inşallah insanlar ne kadar çok bağış yaparsalar bizlerde hastalarımızın yüzlerini bir nebze olsada bu şekilde gülümsetiyoruz. İnsanlardan aldığımız bağışla hasta ve yakınları buğün çok mutlu oldular, bizler sizlerden gelen bağışlarla ayakta duruyoruz, derneğimize bağışta bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Dünyada da ülkemizde de kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser türü olduğunun altını çizen Şahin “Özellikle 40 yaş üzeri kadınlar, birinci derece yakınlarında meme kanseri, yumurtalık kanseri ve kalın bağırsak kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış kadınlar, hiç bebeğini emzirmemiş kadınlar, erken menarş yani “ilk adet yaşı 12’nin altında olanlar”, 55 yaş ve üzerinde menopoza giren kadınlar, özellikle menopozdan sonra 5kg ve daha fazla kilo alan kadınlar, Alkol tüketen ve menapoz sonrası uzun süreli hormon tedavisi gören kadınlar yüksek risk grubundalar. Dolayısıyla herhangi bir şikayeti olmasa dahi her kadın, 40 yaşından sonra iki yılda bir kez mamografi çektirmeli” dedi.
Kanser hastalığında erken tanı ve teşhisin önemine işaret eden Şahin, “Memeler vücudun dışında olduğundan, bu hastalık diğer bölgelerdeki hastalıklara göre göreceli olarak, bireyin kendisi ve/veya doktor tarafından muayene sonucu erken fark edilebiliyor. Ülkemizin gerek bu hastalığa ilişkin bilgi ve beceriye sahip hekimlerin sayısı ve dağılımının, gerekse hastane alt yapısı olarak meme kanseri tedavi olanakları konusunda son derece kuvvetli olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla her kadın güvenle kontrollerini yaptırmalı” diye konuştu.
Meme kanserinin birçok farklı türü olduğuna dikkat çeken Şahin, “Günümüzde özellikle erken tanı alan meme kanserlerinde sadece kanserli bölgenin temizlendiği uygulamalar yapılıyor. Eğer ileri evrede gelinmişse veya nadiren memede yaygın kanser varsa ancak o zaman hastanın memesi alınıyor” şeklinde konuştu.