Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik 50 milyon avroluk yeni bir destek paketi açıkladı.
TKDK’nın IPARD II Programı Sekizinci Başvuru Çağrı İlanına çıkması nedeniyle İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer bilgilendirme yapmak amacıyla Vali Mustafa Çiftçi’yi makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.
5 SEKTÖR DESTEKLENİYOR
Ziyaret sonrasında Vali Çiftçi şunları söyledi; “TKDK,IPARD II dönemi 8. Başvuru Çağrısıyla tarıma ve kırsala destek vermeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, 25 Kasım 2019 tarihinde IPARD II 8. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programıyla,TKDK’nın, işleme ve pazarlama başlığı altında yer alan 5 sektöre yönelik 50 milyon avro, yani 320 milyon liralık hibe paketi için proje çağrısına çıktığını ilan etmiştir.Bu yeni hibe paketiyle süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt toplama merkezleri, et parçalama ve işleme tesisleri ile kesimhaneler, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması yatırımlarına destek sağlanacaktır. 8.çağrıda sadece makine-ekipman alımı ve işletmenin öz tüketimi için yenilenebilir enerji yatırımlarıyla, hizmet ve görünürlük alımlarına yüzde 40 ile 50 arasında hibe desteği verilecektir. Projesinde yapım işi yer alan başvuru sahipleri söz konusu harcamaları kendileri karşılamak şartı ile başvuru sunabileceklerdir.
Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe süt işleyen işletmeler ve süt toplama merkezleri için önceki çağrılardaki 70 ton/gün olan üst kapasite sınırları kaldırılmıştır. Böylece süt toplama merkezleri için herhangi bir alt ve üst kapasite limiti kalmamış iken süt işleyen işletmeler için sadece 10 ton/gün alt limit şartı aranacaktır.
Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe, daha önce sadece narenciye, plantain ve sert kabuklu meyvelerin kurutulması için destek varken bu çağrı ile birlikte yayınlanan meyve ve sebze listesindeki tüm ürünlerin kurutulması ve dondurulması da desteklenmektedir. Dondurma ve şoklama işlemleri için gerekli makine-ekipmanlar da uygun harcama olarak kabul edilmektedir.
Bu çağrının en önemli değişikliklerinden birisi de;süt işleme ve toplama, et işleme (kesimhaneler hariç), meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde soğutuculu araçların (motorlu taşıt ve soğutma tankı/kasası ile birlikte) destek kapsamına alınmasıyla yapılmıştır.
Sektörüne göre değişmekle birlikte yatırımların 1 milyon avro ile 3 milyon avroya kadar olan kısmına destek sağlanacaktır. Projelerin uygun harcama alt limiti en az 30 bin avro olmalıdır.”
PROJELERİN TESLİM ZAMANINA DİKKAT EDİLMELİ
Proje Başvuru Çağrı takvimi hakkında da bilgi veren Vali Çiftçi; yapım işi desteği içermediği için kısa tutulan çağrı takvimine göre başvuruların2 Ocak 2020 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlanacağını ve son teslim tarihinin 31 Ocak 2020 olduğunu ifade ederek, projelerin teslim zamanına dikkat edilmesi gerektiğini, bildirdi.
Açıklamalarının ardından Çorumluları ve Çorum iline yatırım yapmak isteyenleri TKDK desteklerini takip etmeye ve faydalanmaya davet eden Vali Mustafa Çiftçi, yeni çağrının hayırlı ve bereketli olmasını diledi.