Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmenlik de yapılan değişiklik ile tüm mühendislik fakültelerini bitirenlere zirai ilaç satabilme yetkisinin verilmesine yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.
Gül, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması hakkında yönetmenlik de, 18.07.2020 tarihli Resmî Gazetede yayınlamasıyla bazı maddelerde değişiklikler yapıldığını söyledi.
Bu değişiklikle Ziraat Mühendisi dışında nerede ise herkesin zirai ilaç bayiliği açıp, zirai ilaç satabileceğini belirten Gül, “Bugüne kadar itiraz ettiğimiz meslekler zirai ilaç satmasın derken, şimdi de orman mühendisleri ve orman endüstri mühendisi Zirai İlaç Bayii açıp zirai ilaç satabilecek” dedi.
“Covid-19 salgınının bize öğrettiği gıda ve gıdanın güvenliği hususunun arkasından yapılan bu değişiklik, konuya ne kadar ciddi baktığımızı gösteriyor” diyen Gül, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
” Kapatalım Ziraat Fakültelerini, tarım ve Ziraat Mühendisinin yapacağı işleri; eczacıya, kimya mühendisine, kimyagere, orman mühendisine, orman endüstri mühendislerine yaptıralım. Sanıyorum(!) Tarım Bakanlığında Ziraat Mühendisleri yok. Başka meslek grupları bu yönetmelikleri hazırlıyor. O zaman Tarım Bakanlığını da kapatıp uygun görülen bir Bakanlığa bağlayalım.
Yada sizlerin mantığı ile düşünürsek, Ziraat Mühendisine, Eczane açma hakkı verip, beşeri ilaçları da iktisat/ işletme mezunlarına sattıralım.
Ziraat Mühendisliği bu kadar mı önemsiz ve gereksiz. Öyleyse 40 civarındaki Ziraat Fakültesini neden açtık. 10 binlerce Ziraat Mühendisi işsi gezerken, her türlü medyada gıda güvenliği başat konu ilken bu kadar mı gündemden uzağız.
Fungusit nedir? Herbisit nedir? İnsektisit nedir? Teorikte bilebilir. Mesele teorikte. Elma ile armutu meyve tabağında görenler zirai ilaç satacak. Vay! ülkeme vah!
Ülkem insanı haydi yiyor. O zaman, Elmada, domateste, üzümde, incirde vb. İlaç kalıntısı var deyip ihracattan neden geri dönüyor demeyeceğiz.
TV TV gezip, tarım, gıda, sağlıklı beslenmeyi, bağışıklık sistemi nasıl kuvvetli tutarızı konuşmayacağız.
Eğer Ziraat Mühendisine biraz değer vermek istiyorsak, sağlıklı beslenmek ve yaşamak istiyorsak bu değişikliği gözden geçirmeli, bu değişikliğinden tez elden vazgeçmeliyiz.
Gelinen bu noktada meslektaşımız Ziraat Mühendislerinden karar mekanizmasında olanlardan bu hususta hassasiyetimizi anlayacağını düşünerek desteğini esirgemeyeceğini biliyor, kendilerinden çözüme baş aktör olmasını bekliyorum.